ABOUT |  PRESS  |  CONTACT                                                                                                                                   

March 23, 2017

PREPORUKE ZA ČITANJE: LJUBAV KAO SMISAO ŽIVOTA -
5 PRIČA SA MALO DRUKČIJIM ZAPLETOM I RASPLETOM

8 comments:
 

  Sa novom saradnicom bloga - Anom Ubavić imali ste prilike da se upoznate prošlog meseca i družite u okviru filmskih preporuka. Danas mi je zadovoljstvo da mogu da najavim novu rubriku na blogu u okviru sekcije ART & CULTURE. Naime sa Anom ćete se od ovog meseca družiti kroz još jednu rubriku preporuka i to preporuka knjiga. Ana je za ovo javljanje odabrala 5 priča sa sličnom tematikom, i kako stoji u naslovu posta, sa malo drukčijim zapletom i raspletom. U nastavku posta saznajte o čemu je reč...

* * * * *

  Knjige uvek gricnu naše zidove i otvore nas za nešto novo, ali to mogu samo prave knjige, one koje nas traže da nas rastave pa da nas opet iznova stvore. Nešto što ćete svakako imati prilike da pročitate na ovom blogu jednom mesečno su preporuke knjiga za čitanje. Dakle, bićete u prilici da pročitate kratku, sažetu preporuku nekog uzbudljivog i neobičnog štiva, s kojim sam bila u kontaktu i koje je na mene ostavilo izvestan utisak, po mogućstvu dobar. Danas sa vama delim nekoliko preporuka za priče, koje će vam zagolicati maštu, izoštriti čula, preispitati vaše stavove o ljubavi i zbližiti vas. Ovi romani nisu nužno ljubavne drame, ali je element emocija itekako važan za razumevanje bića glavnih junaka. 1. GREH - ZAHAR PRILEPIN

  Relativno skoro, u vreme Sajma knjiga u Beogradu se vrlo pohvalno govorilo o ruskom piscu Zaharu Prilepinu. Vreme u kome se pojavljuju imena poput Viktora Peljevina, Vladimira Sorokina i Zahara Prilepina ne može biti loše. Sva trojica imaju jednu zajedničku crtu- jak, drukčiji, rezak spisalački jezik, koji  budi, seče, ljulja  ljudsko postojanje i preispituje život.   
   Zahar Prilepin je pre svega, neko ko je živeo pre no što se upustio u izazov pisanja. Ruski vojni veteran, koji je video život na margini društva, okusio bol i teškoće postojanja da bi ipak u jednom momentu u svemu tome našao dah inspiracije i volje za životom. Kaže Majakovski- „ Više vredi života i najmanja komadeška od svega što sam stvorio i što ću da stvorim“. Kod Prilepina se ta nit između literarnog i ljudskog gubi, prelama se i daje nam osećaj životnosti jedne ljudske drame. On flertuje i sa poezijom, piše, ne staje, oseća, deli svoje emocije. Mali čovek u  doba tranzicije, peva i piše posle rata, o svemu onome što ga tišti. Pokušava da sebi stvori dom, ljubav, da nađe mir i humor u sivilu grada, da ne izgubi duhovnu nevinost i ne ogugla, ne postane emotivna ruina iako je izložen ljudskom zlu i beznađu. Njegov roman Greh je zapravo studija o ljudskom postojanju, izložena iz više uglova i više različitih ličnosti jednog čoveka. Kao da ga roman na više životnih stanica čeka i grabi da uhvati njegovu srž kao čoveka, njegovu esenciju, bol i ljubav. On ume da vodi čitaoca kroz priču, da ga razbudi, da ga navede na pobunu, na raznež, na ćutanje i na vrisak. Podeliću sa vama jedan odlomak, koji će vam, nadam se, pobuditi pažnju i poželećete da vidite zašto je ova knjiga proglašena knjigom decenije u Rusiji. 

  „ Srce je odsustvovalo. Sreća je bestežinsko stanje, i njeni nosioci- nemaju težinu. Ali je srce- teško. Ja nisam imao srce. Ni ona nije imala srce, oboje smo bili bez srca. Sve unaokolo postalo je divno; i to „sve“ se ponekad ljuljalo a ponekad zaustavljalo da bismo uživali u njemu.“

 
2. DVOJEZIČNI LJUBAVNIK - HUAN MARSE

   Tvorac sjajnog romana vrlo provokativnog naziva Devojka u zlatnim gaćicama Huan Marse ovog puta nam je  priredio novi literarni užitak u vidu uzbudljive priče o ženi, ljubavi, strasti i patnji. Zašto čitati Dvojezičnog ljubavnika?
  Pre svega, jer je priča toliko sočna da morate da zarijete zube u nju. Svaka je žena pomalo Norma, željna uzbuđenja, nošena strašću, izazvana da bude neko drugi. Iz perspektive hladne mondenke Norma poseduje zavodljivu žestinu kurtizane. Njen akt neverstva nije čin izdaje čoveka za kog se udala, već akt njene slobode, gde sve ono što je u njoj zaspalo se budi. Zašto njen muž, bivši muž, razočarani ljubavnik preko svega toga prelazi i dalje je voli? Je li ljubav toliko slepa? I on sam kaže- „Naš brak je bio romantičan, strastan i katastrofalan, nije mogao da traje jer nijedno od nas dvoje nije znalo šta je to kog đavola trebalo da traje sem prevrtanja u krevetu.“ Ali ipak, on izgara za njom. Na šta je sve spreman da je vrati?  Na sve zapravo, da živi na ulici, pijan, uništen, da postane bezimeni, odrpani marginalac koji je zaboravio i sopstveni jezik. Retko, erotično svedočanstvo o ljubavi i patnji, koje će vas razljutiti, očarati i navesti da ne pustite knjigu od korice do korice. 

 3. JUDA - AMOS OZ

   Knjiga najskorijeg datuma i jedina od pomenutih sa elementima religiozne tematike, koja je duboko prožeta ljubavnom pričom. Amos Oz je nadmašio  sebe u ovoj nadasve britkoj upitanosti o jevrejskom narodu i izdaji, koja je obeležila njegovu povest. Šmuel, usamljeni student koji se nalazi na prekretnici svog života na neki način traži odgovor na svoja pitanja, fokusirajući se na problematičnu sliku Isusa u očima Jevreja i Jude Iskariotskog kao paradigme izdajnika. Zaplevši se u mrežu, koju je sam ispleo on preispituje mentalitet svog naroda i samoga sebe. Sticajem okolnosti, život  mu nameće otvaranje novih vidika onog momenta kad postane negovatelj i družbenik Geršoma Valda, džangrizavog, vrlo analitičnog starca koji je izgubio celu porodicu i živi sa udovicom svog sina. Kroz pitanje sudbine Jevreja kroz istoriju on na neki način preispituje i sebe, svoje jevrejsko poreklo, običaje, život. Ljubav, koja ga prožima do najvećih dubina će mu otkriti sve ono što o sebi treba da zna. Sve tajne se otkrivaju, maske padaju, okolnosti se menjaju za jednog dečaka koji kroz religioznu problematiku i snažnu emotivnu privrženost usamljenoj i prelepoj ženi pokušava da odraste u muškarca. 
  Uzbudljivi, mistični Oz je odista čarobnjak u svetu pisane reči, koji stavlja u sferu preispitivanja sve ono na čemu počiva naše znanje o Isusovoj smrti i Judinoj izdaji.  Iz ugla zaljubljenog studenta  na rubu egzistencije čitava priča deluje daleko dramatičnije i jače, čupa korene našeg dogmatskog znanja i vodi nas na putovanje u najtananije kutke ljudske psihe. 

 4. 1Q84 - HARUKI MURAKAMI

  Svesti ovu trotomnu porciju čarolije na jedan omanji književni prikaz je ipak na neki način za mene svetogrđe. Ko je čitao Murakamija zna o čemu pričam. Ko nije toplo preporučujem da to što pre učini. Zašto? Zato što je on jedan i jedini. Ne postoji način da ga pomešate sa nekim, ni po stilu pisanja, ni po efektu, koje njegove umne ludorije proizvode u nama. 1Q84 je utopijski priručnik o ljubavi i čekanju. Jedan, jedini stisak ruke koji u sećanju traje još od detinjstva drži dvoje ljudi živima i u nadi da će pronaći jedno drugo, dok traje rat sa misterioznim bićima. Na nebu su dva meseca, koja se približavaju isto onako kao i oni koji žude da se sretnu. Kroz tri toma traje proces, nit po nit jedna lutka od vazduha se pravi, nit po nit jedna prošlost spaja dve duše u sadašnjosti. Sve vreme sam provela u grču, iščekujući šta će se i kako desiti, živela sam sa glavnim junacima, delila njihove emocije. Murakami tako maestralno vodi priču da nećete ni osetiti prelaze između knjiga dok ne stignete do zadnje strane i priča se završi. Da li dvoje ljudi, koji svako na svoj način greše imaju pravo da nađu ljubav i budu srećni pa makar se i provukli kroz neku crnu rupu u drugu dimenziju?  
  Da li zaslužuju nov početak jer se oduvek traže i uvek pogrešne nalaze? Na neki način 1Q84 kroz muziku, odlične fantastične slike i dramatične momente trilera i ljubavne drame, daje odgovor da li je ljubav moguća u svetu, koji se raspada.
  
 5. GOSPOĐICA LIBERTE - ALEKSANDAR ŽARDEN

 „Remek-delo ili ništa“ je maksima, iza koje se krije sloboda, Liberte. Ona je gladna, ona je divlja, drukčija, voli do kostiju i ne ostavlja ništa. Mi plovimo izvan morala, što jednom reče Niče. Takva je i gospodjica Liberte. Možda se ta njena devojačka ljupkost i nezainteresovanost za palanački moral može pripisati njenim godinama ali svakako, ona je starmala, ona je izvan vremena. Da li je ljubav, koju oseća pogrešna? Sve manje od savršenog nije dovoljno dobro za nju. Živeti život u superlativu,  juriti, stvarati, voleti, voditi ljubav do iznemoglosti, do gole kože, dati se – to je njen san, u koji ona uvlači voljenog muškarca. Horas de Toner je neko ko je zgrabljen njenom energijom za „kojones“, iščupan iz svakodnevice, očaran. On ne može da se odupre zabranjenom voću, ne zato jer ne želi, on je vrlo svestan  svoje pozicije, svojom vezom on postaje deo sopstvenog eksperimenta. Iako gubi sve stavljanjem na kocku svega što je on sam, on nalazi sebe. Momenti se troše, od rutine se sve iskrza, oni žele da ostanu van toga. Bolno, jako, iskreno do srži, dve senke, koje vode ljubav su samo duše koje više nemaju put jedna ka drugoj. 
 
  Svaka od ovih priča me ja na neki način dotakla, te se iskreno nadam da je snaga moje pisane reči vas bar malo ponukala na to da pronađete odgovore na vaša pitanja u vašem srcu i među koricama knjiga.
 
tekst:
Ana Ubavić8 comments:

 
.. |