ABOUT |  PRESS  |  CONTACT                                                                                                                                   

April 20, 2017

FILMSKE PREPORUKE: KO SAM JA I 5 FILMOVA KOJI SU MI DALI ODGOVOR NA TO PITANJE

2 comments:
 

  Današnji post rezervirasan je za druženje sa saradnicom bloga Anom Ubavić. Ana vam je za današnje javljanje pripremila novi set filmskih preporuka. Neću vas puno zadržavati već odmah prelazimo na Anin tekst, čiji naslov, složićete se, obećava dobru priču, ili priče, s obzirom da je u pitanju čak 5 filmskih naslova. 

_______________

  Film kao sedma umetnost u stanju je da nas suoči sa onim dubinama našeg bića, kojih nismo ni svesni. Biti istinski izazvan nekim umetničkim delom može samo čovek, koji ima dušu.
  Ovog puta na blogu imaćete priliku da vidite listu onih filmova, koji su u meni nastavili da tinjaju mnogo vremena nakon što sam ih pogledala. Filmovi su pretežno SF karaktera, ali je poenta koju nose univerzalna I lako primenjiva na našu celokupnu stvarnost.


1. MR. NOBODY (GOSPODIN NIKO)


Godina snimanja: 2009.
Režija : Žako Van Dormael
Scenario: Žako Van Dormael
Glumačka ekipa: Džered Leto, Sara Poli, Dajen Kruger
Žanr: Drama, Fantastika

  Siže: Jedna rečenica, koju sam nedavno čula glasila je : „Kada je sve neizvesno sve je moguće“. To me je navelo da se zaista zamislim. Da li naši izbori- svesni ili nesvesni diktiraju našu budućnost? Da, složićete se.  Ali šta ako nikad ne odaberete put, ako se osećate kao talac svakog mogućeg izbora i ne odlučite se nikad za neku opciju? Da li ćete ostati da lebdite u blaženstvu mogućnosti ili će to biti haos, kovitlac svega i ničega? O tome govori ovaj film. Kroz više paralelnih priča, krivudanja radnje glavni lik Nemo prolazi kroz svaku etapu svog životnog puta sa različitim osobama, koje tvore njegov život u tom momentu. Svaki od delova slagalice daje mu odgovor na pitanje ko je on i šta je mogao da postane. Nalik na one dečje knjige u kojima sami birate kraj u zavisnosti kojim putem krenete, Nemo stoji u kutiji uma, koja je puna uspomena i ne zna šta je zapravo istina, je li sve istina ili ipak postoji jedan mogući odgovor.

  Dobre strane: Ovaj film otvara mnoga filozofska pitanja u čoveku, o njegovim izborima, o usamljenosti i osuđenosti na to da ako izaberete jedan put to vas automatski vodi na sve ostale povezane sa njim i nema novih.  Daje odgovor na pitanje ko sam ja ako nisam ili još gore ako jesam ono što su moji životni izbori.

  Loše strane: Ako niste dovoljno udubljeni u fabulu može vam se desiti da previdite poentu i da vam film bude haotičan. S druge strane, ako jeste ovo će biti jedno prosvetljujuće iskustvo za vas.


2. CLOUD ATLAS (ATLAS OBLAKA)


Godina snimanja: 2012.
Režija: Tim Tikver, Lana Vačovski
Scenario: Dejvid Mičel( roman), Lana Vačovski (scenario)
Glumačka ekipa: Tom Henks, Hale Beri, Džim Broudbent
Žanr: Drama, SF

  Siže: Da li je reinkarnacija mit ili nam je potrebno da prođemo iznova životne izbore da bi ispravili pogrešne odluke, sreli određene ljude, napravili balans u našem životu time što smo nekog opet dobili da ga opet izgubimo ili da od njega nešto naučimo? Ko smo mi ako ne naše lekcije? Možda se srećemo u isečku vremena da se nikada više ne sretnemo. Da li ako u ovom momentu životnom zarobljeni pogrešnim  izborom patimo jer sve ono što smo želeli naiđe u deliću sekunde ? Da li ima nade za onaj neki sledeći da kad naučimo lekciju sretnemo se opet i proživimo svoje želje, nađemo svoj mir? Kroz ceo film i više zasebnih narativnih priča provlači se jedna tema, muzička, životna. Pisma, nedovršene knjige, nedovršene kompozicije ovde su nam samo putokazi, znakovi pored puta koji nam govore gde treba da idemo. Da li je akt ljubaznosti dovoljan da pokrene revoluciju? Da li smo spremni na sve kad nađemo to za čime tragamo ?

  Dobre strane: Ako želite da budete zadivljeni gledajte ovaj film, ako želite da se preispitate i da opet pronađete sebe, gledajte ovaj film. Britko štivo Dejvida Mičela pretvoreno u fantastičnu dramu, fantaziju, avanturu na filmskom platnu, koja će vam dotaći srce i naterati vas da se zapitate ko su ljudi, čiji dolazak ga je vratio na mesto, koji vas prate život po život dok vas ne nađu.

  Loše strane: Rekla bih da ih zapravo nema ali neko bi rekao da je previše prepletenih priča teško za ispratiti, no naposletku sve je povezano u ovom filmu, svaka rečenica, svaka muzička nota, svaki napisani red. 


 3. MARS ET AVRIL (MARS I APRIL)


Godina snimanja: 2012.
Režija: Martin Vilenouv
Scenario: Martin Vilenouv
Glumačka ekipa: Žak Langiran, Karolin Davernas, Pol Amarani, Robert Lepaž
Žanr: Drama, fantastika

  Siže: Pitanje, koje Mars i April otvara jeste pitanje koje su granice nauke i u kom momentu se ona graniči sa svim onim na čemu zasnivamo naše postojanje- od religije, postojanja Boga do ljubavi. Žena, kao instrument  u čijem se telu i srcu stvaraju najlepše melodije je tema. Kosmos kao granica našeg fizičkog postojanja i puta takođe. Da li je moguće naći ljubav u sajber svetu? Ovaj film će vam pomoći da to prokljuvite. Kroz prvo putovanje na Mars kao zvaničnu etapu njihovog putovanja ovo troje ljudi, ovaj ljubavni trougao će vas povesti tako lako da ćete biti zgrabljeni prvo muzikom pa onda i emocijom za srce.

  Dobre strane: Jedan od retkih kanadskih visokobudžetnih sf filmova, zanimljiv, nagrađivan, drukčiji sa slojevima i slojevima, koje ćete otkrivati postepeno.

  Loše strane: Jeste li se ikad pitali kako bi zvučalo ljudsko telo, kada bi nalik na njega napravili muzički instrument? E sad ćete se pitati.

4. K-PAX


Godina snimanja: 2001.
Režija: Ian Softli
Scenario: Džin Bruer( roman), Čarls Livit (scenario)
Glumačka ekipa: Kevin Spejsi, Džef Bridžis
Žanr: Drama, SF

  Siže: Da li su ludaci i deca jedini, koji su budni i vide istinu za razliku od spavača? Je li stvarnost jedna kao matrix  u kome živimo ili je za svakog od nas različita? Da li spavamo kad smo budni ? Da li sanjamo?
Kaže Unamuno: „Pustite me da sanjam, ako je taj san moj život ne budite me.“  Sanjamo li život ili živimo san? Realnost i uobrazilja su na istoj niti životnog kanapa, izvan njih je ničija zemlja. Džef Bridžis kao psihijatar nailazi na pacijenta, koji vidi svet drukčije od ostalih. Nalik na svakog ko je odrastao u matriksu, on pokusava da dopre do suštine i ubedi i samog sebe i pacijenta da je matriks jedina moguća realnost. Da li će ga film demantovati? To vam ostaje da vidite. Da li će vas navesti da se zapitate da li je sve oko vas stvarno? I to vam ostaje da vidite.

  Dobre strane: Ovaj film mi je pomogao da vidim da je buđenje moguće, pokrenuo me da pronađem literaturu koja bi mi otvorila oči za to koliko mnogo pričamo o životu a koliko malo zapravo živimo.

  Loše strane: Ako očekujete mnogo naučnofantastičnih elemenata, neće ih biti. Ovde je poenta koju film nosi ispričana mnogo jednostavnije i tiše ali je ipak gromoglasna.

5. EQUILIBRIUMGodina snimanja: 2002.
Režija: Kurt Vimer
Scenario: Kurt Vimer
Glumačka ekipa: Kristijan Bejl, Šon Bin, Emili Votson
Žanr: Akcija, Drama, SF

  Siže: Uvek polazim od toga da knjige tvore moj svet. Iza kapija realnosti ostaju samo knjige ali nisu to samo knjige, to su sve moje emocije, ljubavi, strasti, perverzije, čikanja zarobljene među koricama i kad u njih zaronim opet se rodim nova i svoja. Da li je tako i sa drugim istinskim knjigoljupcima ne znam ali ja sam ovde da svedočim o svom iskustvu. Šta je sa svetom u kom za knjige nema mesta, u kome nema mesta za umetnost? To je svet bez emocija, čistote i smisla. Za mene lično spaljivanje Aleksandrijske biblioteke je jedan od najtežih grehova na plećima čovečanstva.  Ono čime se ovaj film bavi su emocije, emocije skrivene u stranicama knjiga. Onaj koji će srušiti tu vrstu negativne utopije jeste onaj na kome se vrlo uspešno i temelji taj svet.


  Dobre strane: Pokazuje nam kako bi izgledao svet jednoumlja, svet bez glasa slobode i svet bez emocija, suočava nas sa mogućnošću da se jednog dana probudimo u takvom.

  Loše strane: Nema loših strana kad je u glavnoj ulozi bajni Kristijan Bejl, oprostićete mi na ovoj konstataciji, zar ne?


tekst:
Ana Ubavić

2 comments:

 
.. |